Keep fit Lopers gingen wildspotten

08 okt Keep fit Lopers gingen wildspotten

Wild spotten op de Veluwe dat doe je tijdens Safari-joggen.
Zaterdagochtend hebben 5 leden van de hardloopgroep 19 km hard gelopen op de Veluwe, onder begeleiding van Rob Heusinkveld. Rob organiseert al een aantal jaren het Safari joggen. Hij weet als geen ander de plekjes te vinden waar je de grootste kans hebt om wild tegen te komen.

Daarvoor moet je wel vroeg opstaan, om kwart voor zeven ontmoetten we onze begeleider op een carpoolplaats ten noorden van Arnhem. Samen reden we nog wat verder de Veluwe in. Het is nog schemerig als we over smalle paadjes het licht golvend terrein van de het bos inrennen. Lange tights en shirts met lange mouwen tegen de teken zijn best wel warm na een zachte nacht. Al na een paar minuten zagen we de eerste edelherten, licht afstekend tegen de nevelige achtergrond. Zonder gids hadden we ze nooit ontdekt.

We liepen in een stevig hardloop-tempo, af en toe stilstaand om tussen de bomen te turen naar damherten en edelherten. We hebben nooit geweten dat er zoveel van deze dieren rondlopen. En overal zagen we door wilde zwijnen omgewoelde grond. Helaas hebben we de zwijnen zelf niet gezien.
Op een gegeven moment zagen we een groep van wel 15 edelherten lopen, de mannetjes met die enorme geweien hielden zich helaas nog verborgen. Voor het burlen was het volgens onze begeleider nog wat te vroeg.
Voor ons als verwende asfaltlopers viel het toch niet mee om soepel over de ongelijke ondergrond te rennen en tegelijk om je heen te kijken. Het kost ook flink wat energie.
Op een gegeven moment zagen we een groep van ca 15 edelherten lopen.
Je loopt voor dat je het weet als een jager voortdurend tussen de bomen en over de velden te spieden of er misschien iets beweegt.

Na ca 2 uur komen we terug bij het vertrekpunt. Rob had flesjes sportdrank meegenomen en Marian namens Keep Fit bananen, stroopwafels en pakjes drinken.

Na een kilometer op weg naar huis konden we nog een goede daad verrichten. Begeleider Rob stond langs de weg te zwaaien: benzinetank leeg! Dus hebben we bij een benzinepomp nog een jerrycan met een paar liter diesel gehaald.
Helaas moest de Wegenwacht er aan te pas komen om de motor weer aan de gang te krijgen.

Jan Boogaardt

Share
Geen reactie's

Geef een reactie