Buitenspelen: rennend de Big Five spotten op de Veluwe

08 okt Buitenspelen: rennend de Big Five spotten op de Veluwe

DOOR EVA DE VRIES

Wie denkt dat je alleen in Afrika een safari kan maken heeft het mis. Hardlopers met liefde voor de natuur kunnen sinds 2009 al rennend de Big Five spotten op de Veluwe. De Hollandse Big Five welteverstaan. Want het zien van het wilde zwijn, het damhert, de ree, de das en het edelhert is in Nederland bijna net zo bijzonder als het afvinken van de grote jagers in een Afrikaans nationaal park. En het leuke: het wild wordt al hardlopend gespot.

Safari Joggen werd in 2009 opgericht door vier vrienden die tijdens hun hardlooprondes over de Veluwe vaak oog in oog stonden met grote groepen edelherten en ander wild. Deze unieke ervaring wilden ze meer mensen geven en zodoende was Safari Joggen geboren. Een prachtig concept: in kleine groepen en onder begeleiding van een gids (met een ‘geoefend oog’) ren je over de Veluwse paden al turend naar de bosrand.

Vriendin Debbie gaf me dit hardloopuitstapje in 2012 cadeau voor mijn verjaardag. Dat beviel zo goed dat ik mijn sportieve jarige vader besloot mee te nemen op deze wild experience. En zodoende worden we op een zaterdagochtend in januari, op carpool parkeerplaats Arnhem Noord, opgepikt door gids Jurgen. Het is fris. En nog donker. Want in de ochtendschemer hebben we de grootste kans om wild te spotten. Ik vraag Jurgen of mijn knalroze hardlooptenue de dieren zal afschrikken (ai, niet goed over nagedacht), maar kledingkleur lijkt de kans op wild niet al teveel te beïnvloeden.

Na wat gerek en gestrek gaan we van start in het dorpje Groenendaal, aan de bosrand. Er staat een ronde van een kilometer of twaalf op het programma. Al na vijf minuten schieten er een paar damherten over het pad. Vlak voor onze neus. De camera klikt te laat (dat zal nog vaker gaan gebeuren). Jurgen vertelt enthousiast en reikt af en toe een verrekijker aan. Even later passeren we een uitgestrekte heidevlakte. Al rennend tuur ik in de verte. Zie ik daar iets bewegen? Ja hoor! Daar staat een groep edelherten te grazen. Zodra ze ons in het vizier krijgen komen ze in beweging. De imposante geweien torenen hoog boven hun lijven uit. Tijdens een poging om dichterbij deze grote herten te komen, glijd ik uit en val ik languit in de modder. Nat en smerig. Maar toch, wat is dit prachtig!

De rest van de route rennen we door dichtbegroeide bossen, beklimmen we kleine heuvels en dalen we af met aan weerszijden een savanneachtige vlakte vol dode bomen. Als de temperatuur iets hoger was, had het zo Afrika kunnen zijn. Na ruim een uur hardlopen staat de score op zo’n vijftig damharten, rond de dertig edelherten en een kudde Schotse Hooglanders (waar ik met een grote boog omheen loop).

Oké, de Big Five kunnen we niet afstrepen, maar daarvoor kom ik graag nog een keer terug!

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt tijdens de safari run met Debbie (herfst 2012).

De feiten op een rij: wil je ook al hardlopend wilde dieren spotten? Kijk dan op de website van Safari Joggen. De kosten bedragen €15 per persoon en groepen zijn niet groter dan 6 personen. De afstand en snelheid wordt vantevoren afgesproken. Een goede conditie is vereist, en de afstanden variëren van 6 tot 25 kilometer.

Ik ben benieuwd naar jouw safari-jog avontuur!

Ps. De foto met de wilde zwijnen en het logo en de foto met de herten zijn van Safari Joggen.

Share
Geen reactie's

Geef een reactie